A zsidómentő közellenség

2008. május 6. kedd, 18:00“Micsinál?! Lerágja a seggünket?” – bíztatja magát a tudózsidó, miközben becsönget a sajtóban fajvédő, rasszista, homofób, náci, stb. jelzőkkel sújtott közíró ajtaján. Naftali Kraus ugyanis a magyar southpark kultfigurája, akinek Pro Cultura Hungarica kitüntetése nemrégiben egyszerre verte ki a radikális antiszemiták és a liberális zsidók biztosítékát. Mindez azonban a legkevésbé sem akadályoz meg bennünket abban, hogy nagysikerű habadegyetemünk, betérőtanfolyamunk, neológusóránk, reformtovábbképzésünk, és gyorstalpaló maszorti kurzusunk után ortodox jesivabócherré váljunk vagy háromnegyed órára. VIGYÁZAT: bevezetjük a “technikai zsidó” fogalmát, és falra festjük a vegyesházasságok rémképét! Cserébe viszont megtudjuk, miért volt régen büdös az ortodox zsidó borotválkozás után, mitől kóser a villanyborotva, miért vannak többen a kínaiak, és kalmükül írja-e huszonhatodik kötetét a vallástudós. Megtanulunk zsidót menteni Makón, és mármár sírunk a reformzsidó unokájáért, de aztán mégsem. Végül kiderítjük, hogy voltaképpen ki is finanszírozza a zsidó ismeretterjesztést, ha mi nem.


Category: Füles, Monty, Video »

 • Tibor Weinberger

  Kedves Kraus Ur;
  Most bukkantam az On blogspot-jara, ahol elolvastam azt a reszletet oneletrajzabol, amely gyerekkori emlekeivel foglalkozik. Nagyon tetszett az irasa annal is inkabb, mert en is ’32-es pesti gyerek voltam es jol ismertem azt a vilagot amelyet megjelenit.
  Lehetseges, hogy ismertuk is egymast, u.i. en is a Dob utcaba jartam a tajraszba. Tovabba jol ismertem a Telekit is. Apukam, aki az Utasz utcai orthodox templom kantor/rabbija volt, vasarolni jart ruhanemut a Telekire nepes(ot gyerek) csaladja szamara. ( A templom a Kerepesi ut es a Hungaria korut videken volt.
  Engem a Holzer rabbi tanitott tobbek kozott a hederben.
  Meghallgattam erdekes monologjat es tovabbra is jo munkat kivanok amig a mecses langja eg.
  Tibor Weinberger
  Santa Monica, California

A judaista művész

Close